Cijene goriva u Hrvatskoj

Investirajte pametno: zašto su bitni aditivi za dizelsko gorivo?

Većina vozača ignorira gorivo u automobilu sve dok ne dođe vrijeme za tankiranje ili dok se ne pojavi problem sa sustavom za dovod goriva ili s motorom.
Međutim, ako vaše vozilo koristi dizelsko gorivo, savjetujemo vam da češće obraćate pozornost. Morate znati kada se sastav dizel goriva u vašem vozilu mijenja te kada možete imati koristi od dodavanja namjenskih aditiva.

Zašto su dizelu potrebni aditivi? Za razliku od benzina, dizel zahtijeva zaštitu od vanjskih čimbenika. Benzin je visokorafinirano gorivo, a dizel je teže, sklonije promjenama tijekom vremena, čak i u ako je skladištu. Zato su potrebni namjenski aditivi koji će poboljšati rad motora.

Osigurajte izvrsne performanse u hladnom vremenu

Dizelsko gorivo sadrži parafin. Kako temperature padnu do 0°C, počinje se kristalizirati. Na temperaturama od oko -11°C, parafin će se pretvoriti u gel te začepiti filter i spremnik goriva. Dodavanje aditiva u dizel snižava točku „geliranja” i poboljšava performanse motora tijekom niskih temperatura. 

Najvažniji dio koji trebate zapamtiti kada odlučujete o tome kada dodati aditiv za dizel odnosi se na činjenicu da aditivi neće oštetiti vaš motor. Stoga, nemojte se ustručavati dodati malo više aditiva ako niste sigurni, osobito ako motor radi „grublje”, nego što inače. Naravno, morat ćete potrošiti malo više novca za nadopunjavanje zaliha aditiva, ali to je uvijek jeftinije od plaćanja velikog remonta motora.

Koji su ostali razlozi korištenja aditiva za dizel?

U nastavku koji slijedi donosimo najvažnije razloge zbog kojih biste trebali obavezno koristiti ovakve aditive. 

aditivi za dizel

Čišćenje dizni goriva

Dizne odnosno sistem ubrizgavanja goriva odgovoran je za isporuku goriva u cilindre motora. Tijekom vremena na diznama se mogu nakupiti nečistoće i kojekakve naslage, što nerijetko dovodi do začepljenja i smanjenja učinkovitosti. Aditivi za dizel gorivo sadrže određene kemikalije koje pomažu u čišćenju dizni, čime se osigurava bolje raspršivanje goriva i bolje sagorijevanje.

Sprječavanje stvaranja naslaga

Naslage u dizelskom motoru mogu biti veoma ozbiljan problem. Aditivi za dizel sadrže sastojke koji sprječavaju stvaranje naslaga na ključnim dijelovima motora, točnije na ventilima i diznama. To pomaže u održavanju optimalnog protoka zraka i goriva kroz motor, čime se osiguravaju njegove bolje performanse i manja potrošnja goriva.

Povećanje cetanskog broja

Cetanski broj je mjera koja pokazuje kakvoću dizelskog goriva. Što je cetanski broj veći, to je gorivo bolje i efikasnije. Aditivi za dizel gorivo povećaju cetanski broj, što rezultira boljim performansama motora i manjom emisijom štetnih plinova.

Smanjenje korozije i habanja

Aditivi za dizel gorivo pružaju učinkovitu zaštitu od korozije i habanja na ključnim dijelovima motora. To je posebno važno u dizelskim motorima gdje su temperature i tlakovi visoki. Korištenje aditiva produžuje vijek trajanja motora i smanjuje potrebu za skupim popravcima.

zašto su bitni aditivi

Poboljšana ekonomičnost goriva

S obzirom na to da aditivi za dizelsko gorivo poboljšavaju performanse motora i sagorijevanje goriva, često rezultiraju boljom ekonomičnošću. To znači da ćete trošiti manje goriva te ćete duže voziti s jednim spremnikom.

Ekološki aspekt aditiva za dizelsko gorivo

Nikako ne smijemo zaboraviti na ekološku važnost ovih aditiva. Kvalitetni aditivi pomažu u poboljšanom sagorijevanju goriva što smanjuje emisiju štetnih čestica i plinova. Sukladno tome, smanjene emisije pridonose čišćem zraku i manjem ekološkom opterećenju.

Osim toga, aditivi koji sprječavaju stvaranje naslaga u motoru smanjuju potrebu za čestim održavanjem i čišćenjem. To podrazumijeva manje otpada i manji ekološki utjecaj povezan s održavanjem dizelskih vozila i opreme.

Aditivi za dizelsko gorivo koriste su u kombinaciji s dizelom kako bi se povećala učinkovitost motora. Recept su za sprječavanje čestih popravaka i problema povezanih s gorivom. Savjetujemo vam da nikada istovremeno ne biste trebali miješati više aditiva za gorivo ili ulje.