Cijene goriva u Hrvatskoj

INA cijene goriva

Najnovije cijene goriva!

Cijene goriva se trenutno često snižavaju i povećavaju, ali koje nam cijene i goriva nudi INA? Nešto više o samoj kompaniji i njihovoj ponudi nalazi se u nastavku.

INA - europska naftna kompanija

Od početnih 2,2 milijuna tona godišnjih preradbenih kapaciteta, Inine su rafinerije 1979. godine postigle kapacitet od 15 milijuna tona. Zahvaljujući puštanju u rad pogon Rafinerije nafte u Rijeci na Urinju 1965. godine, kao i Rafinerije Sisak, te izgradnje pogona Rafinerije Zagreb, na Žitnjaku 1971. godine zbog kojih se i proširio kapacitet.

Čak i u 2000-im godinama je INA nastavila intenzivne aktivnosti na planu istraživanja i proizvodnje u Hrvatskoj i inozemstvu, a od 2008. do 2014. u INU je uloženo 16,5 milijardi kuna. Od toga je čak 10 milijardi kuna uloženo u istraživanje i proizvodnju, a više od 5 milijardi kuna u razvoj rafinerijskih sustava.

INA je postala poznata kao europska naftna kompanija s ulogom u naftnom poslovanju u, te značajnom ulogom u regiji u području istraživanja, razrade i proizvodnje nafte i plina, kao i preradi nafte, te distribucije nafte i naftnih derivata.

Kako već znate, u siječnju 2023 će u Hrvatsku doći euro, stoga će se na benzinskoj INE od 5. rujna pa sve do 31. prosinca 2023., dvojno iskazivati cijene za sve robe i usluge u kuni i euru. Tečaj konverzije kune u euro je fiksiran kao i u svim drugim hrvatskim poslovnicama na 1 euro = 7,53450 kuna.

 

Koja goriva možete pronaći na benzinskoj postaji INE?

Na benzinskoj INE možete pronaći nekoliko različitih goriva, a to su: Motorni benzini (EUROSUPER 95, EUROSUPER 95 CLASS PLUS, EUROSUPER 100 CLASS PLUS). dizelsko gorivo (EURODISEL, EURODISEL CLASS PLUS, EURODISEL PLAVI) i Ina autoplin.

 

Motorni benzini

Eurosuper 95 je kvalitetan, a njegova kvaliteta je sukladna sa zahtjevima važeće europske norme EN 228. Njegova količina sumpora je manja od 10 mg/kg, a ponuđen je na tržištu s ciljem osiguranja učinkovitosti sustava za obradu ispušnih plinova ugrađenih u vozila u svrhu smanjenja štetnih sastojaka u ispušnim plinovima. 

Eurosuper 95 Class Plus je visokokvalitetno gorivo, omogućen je na tržištu u skladu s najnovijim EURO zahtjevima, te s dodatkom aditiva. On je bezolovni motorni benzin, te je njegova količina sumpora također manja od 10 mg/kg. Eurosuper 95 Class Plus je osmišljen za zaštitu motora od nakupljanja naslaga i korozije. 

Eurosuper 100 Class Plus je također visokokvalitetno gorivo koje je sukladno europskoj normi EN 228, a od ostalih motornih benzina se razlikuje po vrijednosti oktanskog broja. To je bezolovni motorni benzin najveće oktanske razine (IOB najmanje 100) koji je namijenjen svim tipovima vozila u čijoj se tehničkoj specifikaciji preporuča korištenje visoko oktanskog motornog benzina. Najviše se odnosi na motorna vozila novije generacije.

 

Dizelsko gorivo

Eurodizel je namijenjen za vozila koja imaju visoko učinkovite sustave, što se odnosi na katalitičke konvertere za smanjenje štetnih sastojaka u ispušnim plinovima. Gorivo je namijenjeno svim vozilima s dizelskim motorom, koje zadovoljava sve zahtjeve propisane zakonom EN 590, a može sadržavati do 7 % volumskog udjela metilnih estera masnih kiselina (FAME).

Eurodizel Class Plus je visokokvalitetno gorivo koje po svim zahtjevima kvalitete odgovara važećoj europskoj normi EN 590, te je namijenjen za vozila koja imaju visoko učinkovite sustave, kao što su katalitički konverteri/pretvornici za smanjenje štetnih sastojaka u ispušnim plinovima. Namijenjen je za održavanje snage motora kroz aktivnu zaštitu motora. 

Eurodizel Plavi je dizelsko gorivo koje je obojeno plavom bojom prema Pravilniku o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje koje je obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi i plovidbi.

 

Autoplin

Autoplin je ukapljeni naftni plin koji je namijenjen za pogon automobila koji imaju ugrađene plinske uređaje, a mješavina je propana i butana. Autoplin je energent koji najmanje zagađuje okoliš jer se sagorijeva bez dima, čađe i neugodnih mirisa. 

Osim prednosti zaštite okoliša i zdravlja ljudi, prednost korištenja autoplina se temelji i na drugim pogodnostima. Neke od njih su visoki oktanski broj, lako isparavanje, lako stvaranje homogenih smjesa i ekonomičnost od kojih se ističe niža cijena, dulji vijek trajanja motora, katalizatora itd.