Kod odabira pravog goriva za naša vozila, važno je razumjeti razlike koje postoje na tržištu. Dvije često korištene vrste benzina su Eurosuper 95 i Eurosuper 98. U ovom članku istražit ćemo razlike između ova dva goriva, ističući njihove performanse, sastav i potencijalni utjecaj na vaše vozilo.

Eurosuper 95 i Eurosuper 98 su bezolovna goriva koja se uglavnom koriste u Europi. Brojevi 95 i 98 predstavljaju oktanski broj, koji mjeri sposobnost goriva da se odupre klepetanju ili pucketanju tijekom sagorijevanja.

Razlike u sastavu 

Eurosuper 95 zadovoljava minimalne standarde kvalitete benzina Europske unije. Pogodno je za većinu vozila, uključujući obične automobile i motocikle. Budući da ima manju otpornost na detonaciju, Eurosuper 95 kasnije eksplodira, što dugoročno odražava  u smanjenju performansi i nastanku mehaničkih kvarova.

Eurosuper 98, s druge strane, ima viši oktanski broj. On sadrži manju koncentraciju nečistoća i aditiva u usporedbi s Eurosuperom 95. Viši oktanski broj čini ga otpornijim na klepetanje i omogućava veće omjere kompresije u motorima visokih performansi.

Eurosuper 98 se često preporučuje za vozila s naprednijim tehnologijama motora, poput turbo punjenih ili kompresorskih motora, sportskih automobila visokih performansi i luksuznih vozila.

Eurosuper 95 i 98 razlike

Performansa i učinkovitost 

Odabir između Eurosupera 95 i Eurosupera 98 može imati blagi utjecaj na performanse i učinkovitost vašeg vozila. Iako oba goriva pružaju adekvatnu snagu i potrošnju goriva, Eurosuper 98 može pružiti određene prednosti u određenim scenarijima.

Vozila koja zahtijevaju goriva visokog oktanskog broja za optimalne performanse mogu doživjeti poboljšano ubrzanje i odziv korištenjem Eurosupera 98.

Međutim, za većinu svakodnevnih situacija vožnje, razlika u performansama između ova dva goriva je zanemariva.

Cijena i dostupnost

Jedan značajan faktor koji treba uzeti u obzir je razlika u cijeni između Eurosupera 95 i Eurosupera 98. Zbog višeg oktanskog broja i niže koncentracije nečistoća, Eurosuper 98 je općenito skuplji od Eurosupera 95.

Osim toga, dostupnost Eurosupera 98 može biti ograničena u usporedbi s Eurosuperom 95, budući da ga sve crpke ne drže na stanju. Stoga je važno uzeti u obzir kompatibilnost vašeg vozila s Eurosuperom 98 i financijske implikacije prije donošenja odluke.

Također, važno je uzeti u obzir vaše navike i obaveze. Ukoliko često putujete izvan države, informirajte se o cijenama goriva u Europi.

cijena i dostupnost

Utjecaj na okoliš

U pogledu utjecaja na okoliš, kako Eurosuper 95 tako i Eurosuper 98 su bezolovna goriva koja se pridržavaju europskih standarda emisija.

Ta goriva sadrže manje količine štetnih tvari poput sumpora i olova, što doprinosi smanjenju emisija i čišćem zraku. Međutim, važno je napomenuti da  Eurosuper 95 i Eurosuper 98 nisu održive ili obnovljive opcije goriva.

Zaključak

Eurosuper 95 i Eurosuper 98 su dvije često dostupne vrste benzina s različitim oktanskim brojevima i sastavom. Eurosuper 95 je pogodan za većinu vozila, dok se Eurosuper 98 preporučuje za motore visokih performansi. 

Odabir između ova dva goriva ovisi o uvjetima vožnje, zahtjevima vašeg vozila i spremnosti da platite višu cijenu za potencijalne prednosti u performansama. Uvijek je preporučljivo konzultirati preporuke proizvođača vozila i uzeti u obzir čimbenike poput troškova i dostupnosti prije donošenja odluke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)