Bez obzira u kojem podneblju se nalazili, korisno je znati kako se opremiti za zimske uvjete na cestama. Zima nam donosi mnoge radosti, izmeđuostaloga i snijeg koji predstavlja atrakciju i samim time povod za posjet zimskim destinacijama.

Zimski uvjeti na cestama iziskuju adekvatan pristup prema vožnji i opremi. Jedna od osnovnih stvari koje vozač mora znati kako bi prilagodio vozilo za vožnju po ledu ili snijegu  jest postavljanje lanaca za gume.

Zimsko godišnje doba je razdoblje kada se mnogi odlučuju za posjet skijalištima i ostalim zimskim atrakcijama. Cijene goriva između hrvatskih pumpi i onih izvan naših granica se razlikuju. Budite informirani kako biste izbjegli dodatne troškove prilikom putovanja. 

U tekstu ispod pročitajte kako pravilno postaviti lance, kako bi osigurali sigurnu vožnju po zimskim uvjetima.

Pripremite vozilo za postavljanje lanaca

Prije nego krenete postavljati lance, osigurajte ravnu površinu za vaše vozilo. Neka parking na kojem se nalazi prilikom postavljanja bude sigurno, s dovoljno mjesta oko samog vozila. 

Imajte na umu da lanac i guma trebaju biti kompatibilni, stoga najprije otvorite upute za postavljanje lanaca kako bi bili sigurni da su određeni lanci prikladni za dimenzije vaših guma.

Osim te informacije, u uputama ćete dobiti važne informacije o tome kako pravilno postaviti i učvrstiti lanac na vaše vozilo.

pravilno postavljanje lanaca za gume

Lance postavite samo na pogonske kotače

Lance postavite samo na one kotače koji su pogonski, bez obzira radi li se o prednja dva, zadnja dva, ili sva četiri kotača. Samim time poboljšat ćete stabilnost i olakšati eventualnu vuču vozila.

Također, provjerite jesu li vaše gume u dobrom stanju prije odlaska na put po ekstremnim zimskim uvjetima. Ako još niste stavili zimske gume, svakako to učinite ili ako su gume istrošene, zamjenite ih za nove. Istrošene gume odnesite na sigurna mjesta za odlaganje starih auto guma.

Postavljanje lanaca

Prije svega, provjerite jesu li lanci pravilno poravnati. Eventualna iskrivljenja lanaca ili kuka mogu uzrokovati kasnija oštećenja tijekom vožnje. Prilikom postavljanja pripazite da su lanci ravnomjerno raspoređeni, što možete dodatno osigurati na način da vozilo pomaknete malo naprijed, pa natrag nakon samog postavljanja.

Lance također treba dobro zategnuti kako bi ih čvrsto postavili uz gumu. Ovdje je važno detaljno se držati uputa budući da prejako zategnut lanac može oštetiti gumu.

postavljanje lanaca

Vršite redovitu evidenciju

Sada kada ste pravilno postavili lance, možete bezbrižno uživati u vožnji okruženi snježnim pokrivačem, ipak, važno je nakon određene kilometraže provjeriti je li oprema i dalje adekvatno pričvršćena.

Provjerite jesu li lanci i dalje dovoljno zategnuti i imaju li negdje oštećenja. Ukoliko ih primjetite, trebali bi ih odmah ispraviti ili zamijeniti.

Zaključak

Svaki vozač mora znati pripremiti vozilo za uvjetima na cesti kako bi osigurao sebe i svoje suvozače. Zimski uvjeti su specifični po tome što otežavaju probijanje vozila kroz guste slojeve snijega.

Osim toga, led na cesti može uzrokovati velike probleme. Ukoliko nemamo adekvatnu opremu, na ledenom kolniku možemo izgubiti kontrolu nad vozilom i dovesti život u opasnost.

Lanci za gume samo su jedan dio opreme koji je obavezan u područjima gdje vladaju zimski uvjeti. Pravilnim postavljanjem, lanci omogućuju da se lakše probijate kroz snijeg, dok vas istovremeno štiti od proklizavanja.

Lance valja postaviti samo na pogonske kotače i to na način da je lanac dovoljno zategnut tako da prijanja uz gumu. Kako bi to odradili maksimalno efikasno, otvorite upute za postavljanje lanaca i samim time provjerite odgovara li lanac dimenzijama gume na koju ga postavljate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)