Cijene goriva u Hrvatskoj

Cjelogodišnje gume sve su češći izbor modernih vozača. Nekoliko karakteristika poput ekonomičnosti i univerzalnosti motiviraju vozače da se uz klasičnih zimskih i ljetnih guma ipak odluče za cjelogodišnje. 

Tradicionalne zimske i ljetne gume imaju svoje prednosti, no praktičnost jednih guma tokom cijele godine vrlo su atraktivna vozačima. Ipak, kao i svaka opcija, i ova ima svoje prednosti i mane. Potencijalni lošiji performans u pojedinim uvjetima, kao i kratkotrajnost cjelogodišnjih guma, mogla bi smetati pojedinim vozačima. 

U nastavku teksta pročitajte više o prednostima i nedostacima pojedinih opcija kako biste donijeli informiranu odluku. 

Cjelogodišnje gume

Prednosti cjelogodišnjih guma

Cjelogodišnje gume, poznate i kao all-season gume, imaju nekoliko prednosti zbog kojih su postale sve popularniji izbor među vozačima, prije svega zbog praktičnosti. Umjesto mijenjanja guma pri ulasku u zimske, odnosno ljetne uvjete, cjelogodišnje gume omogućuju nesmetani  nastavak vožnje i samim time uštedu vremena i novca. 

Druga važna karakteristika je svestranost. Cjelogodišnje gume dizajnirane su za prianjanje na mokrom, suhom i snježnom kolniku. Iako njihov performans nije jednak sezonskim u datim uvjetima, cjelogodišnje gume pokazat će se kao dobra, srednja opcija.

Ekonomičnost je također jedna od očitih prednosti cjelogodišnjih guma, što je vozačima svakako bitna stavka s obzirom na sve veće troškove u drugim aspektima vožnje poput cijena goriva. Iako skuplje na početku, uzmemo li u obzir montažu, demontažu i skladištenje sezonskih guma, cjelogodišnje gume dugoročno mogu biti troškovno učinkovitije. 

...

Mogući nedostaci cjelogodišnjih guma

Cjelogodišnje gume djeluju kao jednostavniji i ekonomičniji izbor od onih sezonskih, međutim neki bi vozači njima mogli biti nezadovoljni zbog potencijalnih nedostataka u određenim uvjetima.

Jedan od nedostataka cjelogodišnjih guma, mogao bi biti performans u ekstremnim uvjetima. Za vozače koji se redovito susreću sa snježnim ili ledenim kolnikom, zimske gume pružaju bolje prianjanje i samim time učinkovitiju i sigurniju vožnju. Isto tako, na ekstremnim vrućinama, ljetne gume pokazat će se boljim izborom od cjelogodišnjih.

Cjelogodišnje gume prilagođene su različitim uvjetima na cesti, međutim one su ipak kompromis između zimskih i ljetnih guma, stoga je njihov performans u određenim uvjetima lošiji. Neki vozači koji traže vrhunsku izvedbu, poput profesionalnih vozača, mogli bi se ipak odlučiti za sezonske gume kako bi osigurali željenu razniu performanse.

Također, cjelogodišnje gume se brže troše, budući da su tokom cijele godine izložene različitim uvjetima, imaju kraći rok od sezonskih. Redovite provjere stanja, kao i pridržavanje preporučenih vremenskih perioda zamjene, nužne su kako bi se osigurala sigurnost u vožnji. 

Manjak opcija također bi mogao biti važan nedostatak cjelogodišnjih guma. Sezonske gume još uvijek imaju veću varijaciju izbora u odnosu na cjelogodišnje, što bi moglo ograničiti vozače koji traže određene značajke ili dimenzije guma.

Mogući nedostaci cjelogodišnjih guma

Zaključak

Izbor guma važna je odluka s obzirom na preference vozača. Prilikom izbora guma, najvažnije je imati na umu sigurnost pri vožnji.

Cjelogodišnje gume imaju mnoge prednosti koje privlače vozače kao što su: praktičnost, svestranost i ekonomičnost. One su često tiše i udobnije od sezonskih, što vozačima omogućuje udobniju vožnju. 

S druge strane, nedostaci poput kompromisa u izvedbi, kraćeg vijeka trajanja i manjka opcija na tržištu, mogli bi odbiti pojedine vozače i usmjeriti ih prema sezonskima. 

Osim navedenih karakteristika, imajte na umu da izbor guma utječe i na potrošnju goriva. Stoga nije na odmet dodatno se informirati i na taj način osigurati opciju koja u potpunosti odgovara vozačevim preferencijama.