Filter goriva sigurno nije prva stvar koja nam pada na pamet kada pomislimo na redovni pregled ili servis vozila. Ipak, veoma je važno redovno ga mijenjati. Zašto? Ostanite s nama i saznajte iz prve ruke.

Filter goriva je komponenta automobila koja se nalazi između spremnika goriva i motora. Njegova funkcija je, kao što sami naziv govori, filtriranje odnosno uklanjanje štetnih čestica iz goriva prije nego što dospiju do sistema za ubrizgavanje osiguravajući optimalan rad motora i dobru kvalitetu goriva.

I baš kao što je vama potrebna čista voda da budete hidratizirani, vašem je automobilu također potrebno gorivo bez nečistoća za optimalne performanse motora.

Koji su još razlozi zbog kojih je potrebno redovno mijenjati filtar goriva?

Zaštita motora od nečistoća

Filter goriva je prva linija obrane vašeg motora protiv nečistoća koje se mogu naći u gorivu. Tijekom vremena u spremnicima goriva nakupljaju se razne čestice prašine, blata i druge nečistoće. Ako filter goriva nije učinkovit, te nečistoće mogu ući u motor i uzrokovati ozbiljne oštećenje i kvarove; u najgorim slučajevima potrebno je kupiti novi motor.

Zaštita motora od nečistoća

Očuvanje performansi

Za održavanje optimalnih performansi vašeg motora važno je osigurati da gorivo bez problema protječe kroz filter. Ako je filter začepljen, protok goriva se usporava. Kao rezultat toga automobil može izgubiti snagu i ubrzanje, a potrošnja goriva bit će manje efikasna.  Redovita zamjena filtera goriva osigurava da vaš motor radi punim kapacitetom, što znači bolje performanse i manje troškove goriva.

Povećanje ekonomske učinkovitosti

Zamjena filtera goriva može vam, dugoročno gledajući, pomoći pri uštedi novca. Kada je protok goriva optimalan, motor troši manje goriva kako bi obavio isti posao. To znači da ćete u konačnici potrošiti manje goriva i smanjiti troškove vožnje.

Sprječavanje ozbiljnih kvarova

Kao što smo već spomenuli, zanemarivanje filtera goriva može dovesti do ozbiljnih kvarova u motoru. To uključuje začepljenje sistema za ubrizgavanje, oštećenje ventila i smanjenje kompresije motora. Troškovi popravka takvih problema mogu biti visoki, dok je redovita zamjena filtera relativno jeftina, a postupak je brz i jednostavan.

Produženi vijek trajanje motora

Redovitom zamjenom filtera goriva produžit ćete vijek trajanja motora automobila. Kao što stara izreka kaže „bolje spriječiti, nego liječiti”. Ovo vrijedi i za automobile. Nema sumnje da je zamjena filtera goriva jeftinija od zamjene cijelog motora. Zato vodite brigu o ovom važnom aspektu, smanjite rizik od ozbiljnih oštećenja motora i potencijalno skupih popravaka.

produljeni vijek motora

Kada je potrebno promijeniti filter goriva?

Filter goriva igra ključnu ulogu u očuvanju performansi motora, sprječavajući nečistoće da stignu i da oštete osjetljive dijelove motora. Poput guma i drugih potrošnih komponenti na vašem vozilu, i filtar goriva treba povremeno zamijeniti.

Ali koji su znakovi lošeg filtra goriva? Kako ćete znati kada treba promijeniti filter goriva?

Kod novijih vozila filtar goriva potrebno je mijenjati svakih prijeđenih 100 000 km. Ako imate stariji automobil, brojke padaju na svakih 50 000 km.

Imajte na umu da ako predugo odgađate zamjenu filtra, možete riskirati kvar motora jer pumpa za gorivo mora dodatno raditi kako bi „nadvladala” filtar za gorivo začepljen prljavštinom.

Nekoliko je jasnih znakova po kojima ćete znati da je vrijeme za zamjenu filtra. Kad vozite uzbrdo, možete osjetiti smanjenu snagu motora. Osim toga, „grubo” pokretanje uslijed početka rada motora također je znak da je filter začepljen.

Ponekad ćete primijetiti da ne možete dovoljno naglo ubrzati kako biste napravili neku radnju u prometu. S druge strane, lako je moguće da odjednom osjetite naglo i iznenadno ubrzanje do kojeg dolazi u trenutcima kada su nečistoće i prašina koje su prethodno prošle kroz filter goriva sada ispuštene iz motora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)