Cijene goriva u Hrvatskoj

Koliko traju gume za auto?

Sigurnost u vožnji je nešto na što treba uvijek obratiti pažnju, a jedan od ključnih faktora za sigurnost na cesti su gume za auto. Kako bi se osigurala sigurnost, važno je znati koliko dugo gume mogu trajati i kako produžiti njihov životni vijek. 

S obzirom na fluktuaciju cijena goriva, održavanje guma postaje još važnije kako bi se smanjila potrošnja goriva i smanjili troškovi vožnje. U ovom članku ćemo razmotriti neke od važnih čimbenika koji utječu na trajanje guma za auto, kao i savjete za produženje njihovog životnog vijeka.

Kako gume utječu na sigurnost

Kako gume utječu na sigurnost vožnje?

Prije nego što se upustimo u razgovor o trajanju guma, važno je razumjeti kako gume utječu na sigurnost vožnje. Gume imaju nekoliko osnovnih funkcija, a to su osigurati stabilnost vozila, pružiti prianjanje na cesti te apsorbirati udarce i vibracije. Ako su gume istrošene ili oštećene, one neće moći ispravno obavljati svoje funkcije, što može dovesti do smanjenja sigurnosti vožnje.

Gume se troše svakim kilometrom koji pređete, stoga je vrlo važno redovito ih pregledavati i održavati. Ako se gume ne održavaju na pravilan način, one se mogu istrošiti neravnomjerno ili postati oštećene, što može dovesti do smanjenja prianjanja na cesti, teže upravljanje vozilom, povećanu buku i vibracije te neujednačeno trošenje guma.

Kako bi se održale gume u ispravnom stanju, vrlo je važno redovito ih pregledavati. To uključuje provjeru tlaka guma, stanja gazišta i bočnih strana te dubine šare. Preporuča se provjeru tlaka guma najmanje jednom mjesečno, dok se ostale provjere mogu obavljati svaka tri mjeseca ili nakon svakih 5.000 km.

Kako biste bili sigurni da vaše gume uvijek imaju ispravan tlak, preporučuje se redovito provjeravanje tlaka u gumama. To možete učiniti na benzinskim postajama poput INE, Corala i drugih, gdje obično postoji mjerač tlaka.

trajanje guma

Koliko dugo traju gume za auto?

Gume su dio automobila koji dolazi u neposredan dodir sa cestom, pa njihovo trajanje ovisi o mnogim čimbenicima. Jedan od najvažnijih faktora koji utječu na trajanje guma je vrsta guma. Postoji nekoliko vrsta guma na tržištu, a svaka od njih ima drugačiju životnu dob. Najčešće se koriste ljetne gume, koje traju između 5 i 7 godina, zimske gume, koje traju između 6 i 8 godina, i cjelogodišnje gume, koje traju između 4 i 6 godina.

Osim vrste guma, na trajanje utječe način vožnje, vremenski uvjeti i pravilno održavanje. Nepravilno održavane gume, loše vožene gume ili loši vremenski uvjeti mogu znatno smanjiti njihovo trajanje, pa je važno obratiti pažnju na sve faktore koji utječu na trajanje guma.

Prema preporukama proizvođača, prosječno trajanje guma za auto je oko 30.000 do 50.000 kilometara. Međutim, ovo je samo okvirna procjena, a stvarni životni vijek guma ovisi o mnogim čimbenicima. Vozači bi trebali redovito pregledavati svoje gume i pratiti njihovo stanje kako bi na vrijeme primijetili bilo kakve probleme i izbjegli nepotrebne rizike na cesti.

Ako se primijete znakovi trošenja ili oštećenja guma, preporučuje se njihova zamjena. Također, vozači bi trebali imati na umu da gume nisu trajne, već se s vremenom troše i gube svoje karakteristike. Vožnja sa istrošenim gumama može dovesti do manjeg prianjanja na cestu, produžene zaustavne putanje i smanjenja sigurnosti u vožnji.

Kako bi produžili trajanje guma za auto, vozači bi trebali obratiti pozornost na pravilno održavanje guma. To uključuje redovito provjeravanje tlaka u gumama, uravnotežavanje i podešavanje kuta nagiba. Redovitim pregledavanjem guma, pravilnim održavanjem i zamjenom na vrijeme, vozači mogu osigurati sigurniju i ekonomičniju vožnju. 

Stoga, ne zanemarujte važnost guma i uvijek budite sigurni na cesti!