Cijene goriva u Hrvatskoj

Izvlačenje goriva iz rezervoara – koraci i preporuke

Je li vam se ikada dogodilo da ste greškom usipali pogrešno gorivo u spremnik vašeg automobila? Ne brinite, to se može dogoditi svakome. Bitno je da znate kako reagirati u takvim situacijama da biste izbjegli daljnje probleme i skupe popravke.

Različite vrste goriva imaju različite karakteristike i drugačijeg su sastava, stoga pogrešno gorivo u rezervoaru može uzrokovati ozbiljne probleme.

Nakon što ste shvatili da ste u vašeg benzinca usipali dizel ili obrnuto, evo što biste trebali poduzeti u tom trenutku:

  1. Ne pokrećite motor: ovo je najvažnija stvar koju trebate zapamtiti. Nemojte pokušavati pokrenuti motor ako ste usipali pogrešno gorivo. Pokretanjem motora možete uzrokovati ozbiljna oštećenja vašeg vozila.
  2. Obavijestite djelatnika na benzinskoj crpki: ako ste još uvijek na benzinskoj, recite osoblju što se dogodilo. Ono vam možda može pomoći da riješite problem, ako je riječ o modernom benzinskom sustavu koji ima ugrađene mehanizme za brzo pražnjenje rezervoara.
  3. Nazovite vučnu službu ili servis: odmah kontaktirajte vučnu službu ili servis. Profesionalci će brzo reagirati kako bi se spriječila ozbiljna šteta na gorivnom sustavu i motoru vozila. Ako sami pokušate riješiti ovaj problem neznajući ni što točno radite, možete uzrokovati još veće probleme i skupe popravke.

Rad s gorivom može biti vrlo opasan, a ovdje prvenstveno mislimo na rizik od požara i eksplozija. Brzom i pravovremenom reakcijom stručnjaka štedite vrijeme i sprječavate eventualne daljnje štete na vozilu. Dok čekate pomoć, ne vozite automobil. 

Izvlačenje goriva iz rezervoara

Sigurnost na prvom mjestu

Ako ćete sami izvlačiti gorivo iz spremnika, prije nego što se upustite u to, pobrinite se za vašu sigurnost.

Dakle, ispumpavanje goriva obavljajte na dobro provjetrenom mjestu; nikada ne radite ovo u zatvorenom prostoru. Obavezno zaštitite kožu i oči. Koristite zaštitnu opremu; naočale i rukavice. Ispumpavanje goriva obavljajte dalje od otvorenog plamena ili iskre te pritom nemojte pušiti, koristiti plamen ili bilo koji drugi izvor iskre. 

Kako izvući gorivo iz rezervoara?

Postoji nekoliko metoda kojima se možete poslužiti da izvučete gorivo iz rezervoara. Donosimo vam 3 osnovne metode:

  1. Ručno ispumpavanje goriva: nabavite ručnu podtlačnu pumpu namijenjenu za ovu svrhu. Možete je pronaći u trgovinama s auto dijelovima. Otvorite poklopac rezervoara i umetnite crijevo pumpe. Polako pumpajte dok gorivo ne počne teći niz crijevo u drugu posudu.
  2. Ispumpavanje goriva pomoću električne pumpe: nabavite električnu pumpu posebnu dizajniranu za ispumpavanje goriva. Otvorite poklopac rezervoara i stavite jedan kraj crijeva. Električnu pumpu povežite s odgovarajućim izvorom napajanja (bateriju, struju iz vozila…). Uključite je i gorivo će početi teći kroz crijevo. 
  3. Ispumpavanje ustima: nabavite klasično crijevo koje je dovoljno dugačko da dosegne dno rezervoara. Otvorite poklopac rezervoara i jedan kraj crijeva gurnite unutra. Drugi kraj crijeva stavite u usta i polako uvlačite zrak. Dovoljno je jednom malo bolje potegnuti.

Kad se gorivo „popelo” skoro do vaših usta, začepite crijevo palcem. Pored auta pripremite nisku posudu u koju ćete, kad maknete palac, ispustiti gorivo. Bitno je da je taj drugi kraj crijeva niži od prvog koji ste gurnuli u rezervoar. Gorivo će automatski iscuriti dokle god je prvi dio uronjen u gorivo.

Iako se ova posljednja metoda ne preporučuje, u nekim je slučajevima korisna ako znate što radite.

Kako izvući gorivo iz rezervoara?

Odlaganje goriva

Nakon ispumpavanja goriva, važno je pravilno rukovati s njime. Provjerite lokalne zakone i regulative o rukovanju i skladištenju goriva te se pridržavajte propisa. Gorivo koje ste izvukli iz rezervoara i usipali u poseban kanister prevezite do reciklažnog dvorišta ili mjesta predviđenog za odlaganje ovakvog otpada. Pritom spriječite curenje ili isparavanje goriva.