U današnje vrijeme kada koristimo razne vrste gorive za gotovo sve metode svakodnevnog prijevoza, dobro je znati koji trik vezan za skladištenje i prezervaciju. Iako se većina vozača uglavnom oslanja na benzinske postaje, ponekad smo primorani koristiti kanistar kao metodu prenošenja ili skladištenja.

Gorivo može biti opasno ukoliko se njime pravilno ne postupa. Važno je znati kako njime rukovati te kako ga pravilno skladištiti kako ne bi nanio štetu vašem zdravlju ili degradacijom izgubio potrebna svojstva.

Isto tako, budući da se cijene goriva stalno mijenjaju, dobro je biti u toku kako biste znali koja benzinska nudi najbolje cijene u datom trenutku.

U tekstu ispod saznajte o čemu sve ovisi dugotrajnost goriva u kanistru te na što sve treba pripaziti prilikom rukovanja i skladištenja goriva.

Trajnost goriva ovisi o različitim faktorima

Iako gorivo može stajati u kanistru relativno dugo, ne postoji jedan rok koji vrijedi za sve situacije. Koliko će gorivo trajati ovisi o kvaliteti goriva, ali još nekim faktorima s kojima ćemo vas upoznati u nastavku teksta.

Jedan od karakteristika koje bi mogle odrediti dugotrajnost vijeka goriva uskladištenog u kanistru je vrsta goriva. Dizel i benzin zbog svoje stabilnosti mogu duže stajati, dok će neka alternativna goriva brže degradirati. 

Kako biste osigurali dugotrajnost skladištenog goriva, važno je da osigurate dobre uvjete. Naime, gorivo izloženo sunčevoj toplini ili vlazi imat će kraći vijek od onog spremljenog na hladnom i suhom mjestu.

Osim toga, možete koristiti stabilizatore i ostale aditive kako biste produžili vijek goriva. Imajte na umu da će gorivo, što je duže skladišteno, imati veći potencijal ka degradaciji.

trajanje goriva u kanistru

Budite oprezni prilikom rukovanja gorivom

Gorivo zbog svojeg sastava ima potencijal naštetiti našoj koži i dišnom sustavu, stoga njime moramo rukovati pažljivo i odgovorno. Važno je da ne prelazimo limit kanistra u kojeg ulijevamo gorivo jer to može izazvati curenje i naštetiti našoj koži.

Važno je da koristite upravo kanistre za gorivo jer su oni dizajnirani tako da spriječe curenje i isparavanje. Prilikom prelijevanja goriva trebali biste koristiti zaštitne rukavice i naočale.

jednom kada ste gorivo prelili u odgovarajuću kanistar, osigurajte mu pravilno skladište daleko od sunca ili drugih izvora topline jer bi to moglo uzrokovati isparavanje. 

Vodite redovitu evidenciju

Budući da gorivo ima afinitet prema isparavanju, važno je redovito pratiti razinu goriva u kanistru. Ta će vam praksa osigurati da znate koliko goriva imate na raspolaganju i samim time uočite eventualna isparavanja i curenja. Jednostavnim trikovima poput oznake flomasterom na kanistru možete svakodnevno pratiti razinu goriva.

isparavanje goriva iz kanistra

Zaključak

Gorivo je resurs kojeg svakodnevno koristimo za prijevoz ljudi i robe. Bez obzira radi li se o autu, motociklu ili brodu, gorivo je ono što pokreće vaše vozilo stoga je važno znati kako njime rukovati.

Kanistar za gorivo izrađen je tako da omogući prezervaciju svojstava goriva. Kako bi spriječili degradaciju, pohranite kanistar s gorivom na suhom i hladnom mjestu. Pripazite na to da ne prelazite količinu za koju je kanistar namjenjen jer bi to moglo uzrokovati prelijevanje i isparavanje.

Kako bi bili sigurni da gorivo u kanistru ne curi ili isparava, svakodnevno provjerite količinu goriva koje se u njemu nalazi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)