U današnje vrijeme cijene goriva rastu iz dana u dan, a istovremeno raste i svijest o štetnim emisijama plinova te njihovom negativnom utjecaju na okoliš. Ušteda goriva nije samo financijska prednost nego ujedno i ekološki imperativ.

Na svu sreću, postoje brojni načini na koje možete smanjiti potrošnju goriva dok vozite, a samim time i vaš ekološki otisak. 

Usvojite li neke naše prijedloge koje vam donosimo u nastavku koji slijedi i vozit ćete učinkovitije; procjenjuje se da potrošnju goriva možete smanjiti za čak 25% kao i emisiju CO2.

Lagano ubrzavajte i održavajte ujednačenu brzinu

Što intenzivnije ubrzavate, više goriva trošite. Ako vozite u gradu, naglo ubrzanje gotovo da nije ni potrebno. Dakle, manje goriva potrošit ćete ako lagano pritišćete papučicu gasa.

Ako čas vozite brže, čas sporije, trošite više goriva i više novca. Brojni testovi ukazali su na to da stalno variranje brzine između 10-15 km/h svakih 15-ak sekundi može povećati potrošnju goriva za čak 20%. Stoga, razmislite o korištenju tempomata, posebno ako se vozite autocestom. Međutim, imajte na umu da male „varijacije” u brzini mogu biti dobre u situacijama kada gravitacija radi svoj posao.

lagano ubrzavajte za uštedu goriva

Vozite s niskim brojem okretaja motora

Ako vozite auto s ručnim mjenjačem, pokušavajte održavati niski broj okretaja motora. Ovakav pristup je ekonomičan te ima ključnu ulogu u smanjenju potrošnje goriva.

Nagla ubrzavanja prisiljavaju motor da radi pri višim okretajima, što povećava potrošnju goriva. Postupno ubrzavajte kako bi broj okretaja motora ostao niži. Pravilno koristite papučicu gasa kako biste postigli ravnotežu između potrebne snage i minimalnog broja okretaja motora. 

Ako vozite na autoputu, vožnja s niskim brojem okretaja motora pri višim brzinama može značajno smanjiti potrošnju goriva. Izbjegavajte nepotrebno brze vožnje i držite se ograničenja brzine.

Umjereno koristite klima uređaj

Korištenja klima uređaja u vožnji tijekom vrućih ljetnih mjeseci gotovo da se podrazumijeva. No, klima također može značajno povećati potrošnju goriva, posebno na autocesti. Ono što vi možete učiniti i uštedjeti je namjestiti temperaturu koja je što bliža vanjskoj. Na taj će način klima raditi manjim intenzitetom i potrošnja goriva bit će manja.

Ili se odlučite za opciju cirkuliranja unutrašnjeg zraka. I ovako možete smanjiti opterećenje klime jer se u ovom slučaju koristi već rashlađeni zrak unutar vozila.

Ako se spremate na dugo putovanje, razmislite kada ćete koristiti klimu. Ako želite uštedjeti, uključite je samo kad postane nepodnošljivo, umjesto da je uključena cijelo vrijeme. 

umjereno sa klima uređajem

Pripazite na aerodinamiku

Aerodinamika igra ključnu ulogu u potrošnji goriva, a do izražaja najviše dolazi pri vožnji na autocesti. Jeste li ikada razmišljalo o tome da otvoreni prozori i krovni nosači mogu povećati otpor zraka i povećati potrošnju goriva pri većim brzinama? Ako vam ne trebaju, skinite nosače i koristite ih samo u izvanrednim slučajevima. Ako se vozite s otvorenim prozorima, vozite sporije kako biste smanjili turbulenciju i otpor zraka.

Isključite motor na semaforima

Ova praksa, poznata kao „start-stop sustav”, postala je sve popularnija u modernim automobilima, i to s jako dobrim razlogom. Isključivanje motora dok čekate zeleno svjetlo na semaforu, dok ste u redu na benzinskoj crpki ili kad je tolika gužva da ne mičete s mjesta, može znatno smanjiti potrošnju goriva.

Dok je u leru, motor i dalje troši gorivo. Isključite ga kad god je to moguće, i tako ćete smanjiti nepotrebnu potrošnju goriva. Osim toga, nepotreban rad uzrokuje habanje motora i drugih komponenti. 

Ušteda goriva nije dobra samo za vaš džep. Poslušajte naše savjete i postanite odgovorniji vozač. Uštedite novac, produžite životni vijek vašeg limenog ljubimca i čuvajte okoliš koji nas okružuje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)