Cijene goriva u Hrvatskoj

Važnost redovne provjere antifriza

Prije zime obično najčešće provjeravamo samo gume i kočnice, često zanemarujući bitnu komponentu koja igra važnu ulogu u održavanju optimalnih uvjeta rada motora – antifriz. 

Pravilno obavljena provjera antifriza može poboljšati performanse vašeg automobila, bez obzira na to imate li benzinca ili dizelaša

U nastavku koji slijedi dodatno ćemo pojasniti njegovu važnost, podijeliti savjete o tome kako ga provjeriti te kako ga nadosipati ako je potrebno.

Što je antifriz i koja je njegova uloga?

Antifriz je tekućina koja sprječava smrzavanje vode u rashladnom sustavu vašeg motora tijekom zimskih mjeseci. To čini snižavanjem točke smrzavanja vode. Kako vanjska temperatura pada, rashladna tekućina se pumpa kroz cijeli blok motora kako bi se održala ravnomjerna temperatura.

Antifriz je dostupan kao koncentrirana tekućina, stoga se treba razrijediti prije upotrebe. Rashladna tekućina motora radi isti posao kao i antifriz, ali je ne treba je razrjeđivati.

Antifriz je u vozilu potreban tijekom cijele godine; ljeti, naime, podiže točku vrenja vode kako bi spriječio pregrijavanje motora.

Što je antifriz

Savjeti za provjeru antifriza

Ako želite da vam vaš limeni ljubimac služi godinama, redovno provjeravajte antifriz koji igra važnu ulogu u održavanju pouzdanog i dugotrajnog rada motora. 

Pročitajte naše možete savjete o tome kako to učinkovito učiniti.

  1. Sigurnost je najvažnija: provjeru antifriza obavljajte isključivo kada je motor potpuno ohlađen. Ako je potrebno, pričekajte nekoliko sati nakon vožnje. Otvorite poklopac motora i pronađite spremnik za antifriz.
  2. Pogledajte razinu antifriza u spremniku. Provjerite oznake “min” i “max” na spremniku i uvjerite se da je razina između tih oznaka.
  3. Promatrajte boju antifriza. Uobičajene boje antifriza su zelena, plava, crvena ili narančasta. Bilo kakva značajna promjena boje može ukazivati na zamjenu antifriza.
  4. Ako primijetite da je razina ispod preporučene, dodajte antifriz.
  5. Bacite oko na područje oko spremnika kako biste uočili eventualna curenja.
  6. Nakon provjere pažljivo zatvorite poklopac spremnika.

Kako nadosipati antifriz?

Ako primijetite da je razina antifriza ispod preporučene, pažljivo dodajte antifriz odgovarajuće specifikacije. Baš kao što ne smijete miješati gorivo, isto tako ne smijete miješati različite vrste antifriza. 

Provjerite upute na bočici kako biste odredili pravilan omjer miješanja s vodom. Otvorite spremnik antifriza polako, izbjegavajući prskanje. Pazite da ne premašite preporučenu razinu, kako biste izbjegli potencijalne probleme u sustavu hlađenja.

Nakon dodavanja antifriza ispravno zatvorite poklopac spremnika. Ako primijetite da je razina previsoka, pričekajte prije nove provjere ili uklonite višak tekućine. Vožnjom od tek nekoliko kilometara antifriz će se ravnomjerno raspodijeliti u sustavu hlađenja. Ponovno provjerite rrazinu ponovno kako biste bili sigurni da je unutar preporučenih granica.

Kako nadosipati antifriz

Koliko često provjeravati antifriz?

Učestalost provjeravanja antifriza razlikuje se među proizvođačima vozila, ali kao neko opće pravilo treba ih provjeriti najmanje dva puta godišnje, prije ljeta i zime. Treba ga doliti kad god razina antifriza padne ispod oznaka ili ako se uključi  lampica upozorenja na kontrolnoj ploči. Osim toga, antifriz se redovno provjerava tijekom servisiranja vozila.

Kritični znakovi koji ukazuju na to da morate provjeriti antifriz

Ako primijetite bilo koje od navedenih znakova, vrijeme je da provjerite antifriz ili da odvezete vozilo na servis:

  • Ako primijetite nagle promjene na pokazivaču temperature motora, to može biti znak da je razina ili koncentracija antifriza nedovoljna. 
  • Curenje rashladne tekućine: lokve ispod vašeg vozila ili vidljiva curenja oko hladnjaka ili crijeva jasni su znakovi da trebate obratiti pozornost na sustavu protiv smrzavanja.
  • Pregrijavanje motora: pregrijavanje motora je znak da vaš rashladni sustav, uključujući i antifriz, možda ne radi ispravno. 
  • Neka moderna vozila na kontrolnoj ploči imaju lampicu upozorenja koja se uključuje kada je razina rashladne tekućine niska. Ako ova lampica svijetli, to je jasan znak da morate provjeriti razinu antifriza i riješite potencijalne probleme.