Je li vam se ikada dogodilo da su se stakla automobila počela magliti netom nakon što ste ušli u vozilo? To može biti neugodno, pa čak i zastrašujuće iskustvo, osobito ako se dogodilo usred vožnje. Ako niste oprezni, može doći do sudara. 

Razlog tome je kondenzacija do koje dolazi kada se topao i vlažan zrak “sudari” s hladnim staklom automobila.

U nastavku koji slijedi donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako spriječiti magljenje stakala i kako ih odmaglici kako biste povećali vašu sigurnost na cesti

Što uzrokuje zamagljena stakla u automobilu?

Postoji nekoliko razloga zašto se magle prozori automobila. Najčešći uzrok je razlika među temperaturama, one u automobilu i one vani. Kada je vani hladno, a u automobilu grijete, ta se vlaga u zraku kondenzira na hladnijoj površini, što su u ovom slučaju prozori.

Drugi razlog zbog kojeg se prozori automobila magle je vlaga. Ako u zraku ima puno vlage, ta će se vlaga kondenzirati na svim hladnijim površinama od zraka koji ih okružuje. Dakle, ako je vani visoka vlaga zraka, a u autu je uključena klima, to također može uzrokovati zamagljivanje prozora.

Ako je vozilo negdje oštećeno i curi voda, to također može pridonijeti zamagljivanju prozora. Na kraju, ali ne najrjeđa pojava situacija odnosi se na tu da i disanje uzrokuje kondenzaciju. Naime, ako se tijekom zime u automobilu vozi puno ljudi, vlaga u zraku se povećava.

uzrok zamagljenih stakala

Brzo očistite zamagljene prozore

Zamagljeni prozori ometaju pogled prema cestu. Brojni vozači mahnito pokušavaju odmagliti prozore, najčešće brisanjem rukava. No, bezuspješno. Sljedeći put isprobajte neke od naših savjeta o tome kako brzo i učinkovito pristupiti rješavanju ovog problema.

Ako je vani hladno, posljednje što biste pomislili učiniti je uključiti klima uređaj. Međutim, upravo suprotno. Uključite klimu i u trenu se riješite zamagljenih prozora. Naime, klima uređaj uklanja vlagu iz zraka prisutnu u automobilu. Jednostavno je postavite na najvišu temperaturu i za par minuta bit ćete spremni za vožnju.

Grijači se također mogu koristiti za odmagljivanje stakla. Uključite ih i usmjerite da pušu prema vjetrobranskom staklu. U tom slučaju nemojte da zrak cirkulira iz automobila, jer ćete postićši suprotan učinak.

Ako ne pada kiša, otvorite prozore kako bi svježi zrak ušao u vozilo čime se sprječava magljenje stakla. Ipak, ovakva vožnja s dovoljno dugo otvorenim prozorima kako bi se stakla odmaglila vjerojatno neće biti baš ugodna.

Online ćete pronaći i brojne dodatne savjete o zimskim uvjetima na cesti i o odabiru adekvatnih guma, a možete pratiti i kretanja cijena goriva.

očistite zamagljena stakla

Kako spriječiti magljenje prozora?

Suočavanje sa zamagljenim prozorima dok žurite na posao ili u školu može biti jako frustrirajuće. Isprobajte ove savjete kako biste spriječili njihovo zamagljivanje u budućnosti.

  1. Operite prozore i vjetrobransko staklo namjenskim proizvodima za pranje prozora. Prljavština na prozorima može privući vlagu. 
  2. Uklonite sve predmete iz automobila s kojih vlaga može isparavati. Primjerice, nikad ne ostavljajte mokar kišobran u vozilu.
  3. Koristite odvlaživač zraka od silicijevog dioksida. Isti dolazi u paketima sličnima onima koji se stavljaju u džepove odjeće za prodaju kako bi se spriječilo da vlaga ošteti materijal. Samo ga ostavite u vozilu i ono će prikupiti višak vlage.
  4. Uzmite stare tajice, zavežite nogavice i napunite ih čistom pijeskom za mačke. Mačji pijesak pomoći će izvući vlagu iz zraka.
  5. Koristite premaz protiv zamagljivanja stakla. Na tržištu postoji nekoliko sprejeva protiv zamagljivanja koji se nanose nakon što se iznutra očistili vjetrobransko staklo. Svakako slijedite upute proizvođača za najbolje rezultate.
  6. Uklonite što više snijega sa svojih cipela prije nego što uđete u automobil.
  7. Ako je moguće, parkirajte automobil na sunčanim mjestima gdje će sunce obasjavati stakla i pridonijeti „isušivanju” unutrašnjosti vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)