Cijene goriva u Hrvatskoj

Kako odabrati gume za auto?

Kada planirate promijeniti gume svog automobila, vjerojatno se osjećate pomalo zbunjeni s obzirom na velik broj opcija koje su vam dostupne. Međutim, odabir pravih guma za vaše vozilo može biti ključan faktor za vašu sigurnost i performansu, stoga je važno znati na što trebate obratiti pažnju prilikom kupnje novih guma.

Kako odabrati gume za auto?

Veličina guma

Jedan od najvažnijih čimbenika kod odabira guma za vaš automobil je veličina guma. Važno je pronaći gumu koja je prikladna za vaše vozilo i ima specifikacije koje odgovaraju vašem modelu automobila. Ove specifikacije uključuju dimenzije guma, poput širine, omjera širine i visine gume te promjera felge. Neispravne veličine guma mogu dovesti do problema s vožnjom i utjecati na performanse vozila.

Kada tražite dimenzije guma za vaše vozilo, najbolje je prvo provjeriti uputstvo za upotrebu vašeg automobila, koje bi trebalo sadržavati informacije o preporučenim dimenzijama guma. Ukoliko nemate uputstvo za upotrebu ili niste sigurni koja veličina guma vam je potrebna, dimenzije guma možete pronaći na bočnoj strani vaših trenutnih guma.

Dimenzije guma navedene su u obliku brojeva i slova, npr. 205/55 R16. Prvi broj (205) označava širinu gume u milimetrima, drugi broj (55) označava omjer visine i širine gume u postocima, a treći broj (16) označava promjer felge u inčima. Također, potrebno je provjeriti i nosivost i brzinu koju gume mogu podnijeti.

Ukoliko i dalje niste sigurni koja veličina guma vam je potrebna, možete posjetiti servis automobila ili trgovinu s auto-gumama i upitati za savjet. Stručnjaci će vam pomoći odabrati najbolje gume za vaš automobil, s obzirom na specifikacije vozila i vaše potrebe.

Veličina guma

Kvaliteta i vrsta guma

Kvaliteta guma je također jedan od važnijih faktora koje trebate uzeti u obzir kod odabira novih guma za vaše vozilo. Kvalitetne gume pružaju bolje performanse vozila, te istodobno pružaju sigurnost i dugotrajnost guma. 

Jedan od načina na koji možete provjeriti kvalitetu guma jest preko oznake EU. Oznaka EU uključuje ključne informacije o performansama guma, poput adhezije na mokrom i suhom kolniku, zvuka gume i potrošnje goriva. Ako planirate voziti u kišovitim područjima, odaberite gume s visokom ocjenom prianjanja na mokrom kolniku, što će pomoći u sprečavanju akvaplaninga i povećati sigurnost na cesti.

Slijedeći faktor kod odabira guma za vaš automobil je vrsta guma. Postoje tri glavne vrste guma koje su dostupne na tržištu: ljetne gume, zimske gume i cjelogodišnje gume. Ljetne gume su optimalne za vožnju u suhim uvjetima, zimske gume su najbolje za vožnju na snijegu i ledu, dok cjelogodišnje gume nude balans između ove dvije vrste. Pri odabiru guma, važno je uzeti u obzir uvjete u kojima planirate voziti i odabrati gume koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Pri odabiru guma, razmislite o tome koliko često vozite i u kojim uvjetima. Ako živite u području s oštrim zimama i planirate voziti na snijegu, zimske gume su najbolja opcija. Ako pak živite u području s blagom klimom i rijetko vozite po snijegu, ljetne gume su prikladnije. Cjelogodišnje gume su dobra opcija za područja s umjerenim klimatskim uvjetima i za vozače koji ne žele mijenjati gume dva puta godišnje.