Gume su jedan od najvažnijih dijelova vašeg vozila jer imaju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i kontrole nad vozilom. No, koliko često treba mijenjati gume i kako znati kada je vrijeme za njihovu zamjenu? Ovo su pitanja koja se često postavljaju među vozačima u Hrvatskoj.

 

Kako odrediti kada je vrijeme za zamjenu guma?

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vašeg vozila jer su jedina veza s cestom. Stoga je izuzetno važno pratiti stanje guma i zamijeniti ih kada su istrošene ili oštećene. Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vrijeme za zamjenu guma.

Prvo, provjerite gazni sloj gume. Ako je gazni sloj istrošen i ima manje od 1,6 mm dubine profila, vrijeme je za zamjenu guma. Dubina profila utječe na prianjanje gume s cestom i njenu sposobnost pri brzom zaustavljanju. Stoga, ako primijetite da su vaše gume izgubile dubinu profila, zamijenite ih što prije.

Kvalitetne gume s dubljim profilom i boljim prianjanjem smanjuju otpor kotrljanja vozila i mogu pomoći u smanjenju potrošnje goriva. Stoga, odabir kvalitetnih guma može dugoročno donijeti uštedu u potrošnji goriva.

Drugo, provjerite da li postoje vidljive pukotine ili oštećenja na gumama. Ako primijetite pukotine, posebno na bočnoj strani gume, to može ukazivati na to da je guma stara i postala krhka. Oštećenja, poput udubljenja ili probušenja, također mogu uzrokovati probleme s gumenim slojem i dovesti do nedostatka sigurnosti i performansi.

Treće, provjerite datum proizvodnje gume. Gume starenjem gube elastičnost i postaju krhke, čak i ako se ne koriste. Stoga, ako su vaše gume starije od 5 godina, vrijeme je za zamjenu, čak i ako izgledaju dobro. Datum proizvodnje nalazi se na bočnoj strani gume i obično se označava četveroznamenkastim brojem koji predstavlja tjedan i godinu proizvodnje.

kada je vrijeme za zamjenu guma

 

Kako zamijeniti gume?

Zamjena guma na vozilu može biti jednostavna i brza ako slijedite određene korake. Prvo, uvijek provjerite ukoliko imate sve potrebne alate i opremu za zamjenu guma, uključujući križni ključ, ključ za matice, sigurnosni trokut i rezervnu gumu. Također, uvijek provjerite tlak u rezervnoj gumi kako biste bili sigurni da je spremna za upotrebu.

Nakon što ste provjerili alate i opremu, parkirajte vozilo na ravnom i sigurnom mjestu, a zatim uključite sigurnosne kočnice. Zatim, upotrijebite križni ključ kako biste otpustili matice na kotaču koji želite zamijeniti. Važno je to učiniti prije nego što podignete vozilo s tla kako biste osigurali stabilnost.

Kada su matice odvrnute, podignite vozilo pomoću dizalice na mjestima koja su označena u uputama za upotrebu vozila. Pazite da dizalica bude stabilna i sigurna. Nakon što je vozilo podignuto, odvrnite matice i uklonite kotač koji želite zamijeniti.

Stavite novu gumu na vozilo i zatim nježno privijte matice. Spustite vozilo s dizalice i zatim čvrsto zategnite matice pomoću ključa za matice u suprotnom smjeru od kazaljke na satu.

Nakon što su matice čvrsto zategnute, provjerite tlak u svakoj gumi ukoliko imate stroj za mjerenje tlaka kako biste bili sigurni da je tlak u gumama ispravan. Ukoliko nemate stroj za mjerenje tlaka u gumama, idite do najbliže Crodux poslovnice i provjerite svoj tlak na njihovim strojevima za mjerenje tlaka.

Vrijedi napomenuti da provjerite jesu li matice čvrsto zategnute i je li tlak u gumama ispravan. Sada ste spremni krenuti na put s novim kotačem i sigurno voziti svoje vozilo. Redovito provjeravajte svoje gume i mijenjajte ih po potrebi kako biste održali sigurnost i performanse vašeg vozila.