Cijene goriva u Hrvatskoj

Gdje kupiti zimske gume?

Sigurnost na cesti u zimskim uvjetima je iznimno važna, a jedan od ključnih faktora za sigurnu vožnju je korištenje zimskih guma. Zimske gume su posebno dizajnirane za prianjanje na snijegu, ledu i drugim teškim uvjetima na cesti. 

No s obzirom na veliki broj ponuda i opcija koje se nude na tržištu, mnogi vozači se često pitaju gdje kupiti zimske gume i kako odabrati pravu veličinu i kvalitetu guma.

 

Kada kupiti zimske gume?

Preporučljivo je kupiti zimske gume prije početka zimske sezone, u razdoblju od listopada do studenog. Postoji nekoliko razloga zašto je ovo preporučljivo vrijeme za kupnju guma

Prvo, izbjegavate gužve u servisima i prodajnim mjestima koje se mogu pojaviti u kasnijim mjesecima kada mnogi vozači kupuju zimske gume u posljednji trenutak. Također, ranijom kupnjom zimskih guma, osiguravate da su dostupne za montažu prije prvog snijega, stoga ne trebate čekati u redu za montažu i izlagati se riziku vožnje bez zimskih guma u lošim uvjetima.

Kada kupiti zimske gume

Gdje kupiti zimske gume?

Postoje mnoge vrste trgovina koje prodaju zimske gume, uključujući specijalizirane prodavaonice, auto-servise i online trgovine. Svaka vrsta trgovine ima svoje prednosti i nedostatke.

Specijalizirane prodavaonice za gume nude širok izbor zimskih guma i imaju stručno osoblje koje vam može pomoći odabrati prave gume za vaše vozilo. Međutim, cijene u ovim prodavaonicama mogu biti više u usporedbi s drugim prodajnim mjestima.

Auto-servisi također prodaju zimske gume i mogu ih montirati na vaše vozilo. Ova opcija je vrlo praktična jer možete kupiti gume i montirati ih u istom servisu, a cijene su obično konkurentne. Međutim, ovi servisi obično nemaju veliki izbor zimskih guma.

Online trgovine također nude veliki izbor zimskih guma po konkurentnim cijenama. Prednost ove opcije je što gume možete kupiti iz udobnosti svog doma. 

Međutim, kada razmišljate o kupovini zimskih guma, važno je uzeti u obzir i cijene goriva. Iako cijene goriva možda neće izravno utjecati na vaš izbor zimskih guma, kupovina visokokvalitetnih guma može vam pomoći u smanjenju potrošnje goriva. 

Visokokvalitetne gume imaju manji otpor kotrljanja, te im je manje energije potrebno za njihovo kretanje, što može rezultirati smanjenjem potrošnje goriva.

Gdje kupiti zimske gume

Kako odabrati zimske gume?

Kada se radi o kupovini zimskih guma, postoji nekoliko važnih faktora na koje treba obratiti pozornost kako biste bili sigurni na cesti tijekom zimskih mjeseci. Prvo i najvažnije, veličina guma mora odgovarati veličini vaših felgi. Također, važno je provjeriti jesu li gume pogodne za vašu vrstu vozila. 

Međutim, veličina nije jedino što treba uzeti u obzir. Karakteristike vašeg vozila, kao što su preporučeni pritisak u gumama, opterećenje vozila i brzina, također su bitne za odabir pravih zimskih guma. Klimatski uvjeti također igraju važnu ulogu. Prosječne temperature i količina snijega na vašem području utječu na izbor guma. 

Jednom kada ste odredili koji tip guma vam je potreban, važno je obratiti pažnju na kvalitetu guma. Visokokvalitetne gume će vam pružiti bolje prianjanje i sigurnost na cesti tijekom zime. Oznaka na gumama može vam pomoći u odabiru kvalitetnih guma. 

Obično uključuje oznaku marke i modela, veličinu gume, brzinski razred, opterećenje i temperaturu. Kvalitetnije gume imaju bolje prianjanje na mokrim i suhim površinama, za zaustavljanje na suhim i mokrim površinama te za otpornost na trošenje.